1981-85 ”Täältä tulee Yö”

T.T: Salonen Judas Band Reposaaren VPK- talolla

Yö-yhtye on perustettu Porissa vuonna 1981. T.T.Salonen Judas Bandin Olli Lindholm ja STRIX-yhtyeen Jussi Hakulinen kohtasivat yhteisellä keikalla, Olli ihastui Jussin biiseihin ja tuona iltana käydyn keskustelun perusteella kaksikko päätti aloittaa yhteistyön.

Kitaristiksi bändiin saatiin paikallisen Elävän Musiikin Yhdistyksen aktiivi Jani Viitanen ja bassoa soitti Juha Rauäng, jonka kanssa Ollilla oli vuoteen 1982 asti myös toinen yhteinen bändiviritys: punkkia soittanut Appendix. Ollin omien sanojen mukaan ”Juha oli ensimmäinen Porin basisti joka soitti niin alhaalta bassoa.”

Rumpali ehti vaihtua pariinkin kertaan, Tapio Varhela ja Harri Wallin jäivät vuorotellen sivuun ja patteriston taakse astui lopulta Veikko Lehtiranta Uiva Ooppera-yhtyeestä.

Appendix


Uiva Oopeera

Uiva Oopeera

Kulminaatiopiste Yön uralla olivat Rockin SM-kisat 1982. Kaikkensa kesän karsintoihin ja syksyn loppukilpailuun (no, ainakin lauantain välieriin asti…) satsannut bändi sijoittui loppukilpailussa kolmanneksi ja palasi kotiin Satakuntaan Epe Heleniuksen nimikirjoituksella vahvistettu levytyssopimus Poko Rekordsin kanssa takataskussaan.

 

Bändin ja alkuaikojen kaikki biisit tehneen Jussin hämmästykseksi Epe valitsi ensimmäiseksi singleksi kappaleen Likaiset Legendat I. Bändi itse tarjosi biisiä Raaputtamalla rakkautta, mutta Epe uskoi Legendojen kitarariffin uppoavan ensi kuulemalta koko kansan tajuntaan kuten sitten tapahtuikin.

Provinssirock 1983

Provinssirock 1983

Ennen kokopitkän albumin julkaisua syksyllä 1983 bändi ehti julkaista myös toisen listaykköseksi nousseen singlen Särkynyt enkeli.

Debyyttialbumi Varietee rikkoi ilmestyttyään kaikki mahdolliset ennätykset.

Alamäki alkoi kuitenkin jo seuraavana vuonna. Kiivaan keikkatahdin ja rock’n’roll-elämän keskellä bändille ei ollut aikaa tehdä esimerkiksi uusia biisejä. Rajoitettuna painoksena ilmestynyt livelevy Ja tapahtui niinä päivinä koostui pääasiassa Jussin jo ennen Varieteeta tekemistä kappaleista, ja seuraavalla studioalbumilla Nuorallatanssijalla pula biiseistä johti siihen että Jussi joutui esittelemään bändille esimerkiksi tulevalle soolouralleen kaavailemansa kappaleen Joutsenlaulu.

Toinen Porista maailmalle lähtenyt bändi, Dingo, murskasi Yön edellisvuonna tekemät ennätykset niin levymyynti- kuin keikkarintamallakin. Huipputuottaja T.T. Oksalan johdolla bändi levytti maxisinglenKuorotyttö / Kaupungin valot, jolla ykköspaikka oli tarkoitus vallata Dingolta takaisin, mutta valtaamatta jäi.

Todellinen pommi oli kuitenkin bändin musiikillisen sielun Jussi Hakulisen lähtö bändistä. Kun jo pidempään olonsa ulkopuoliseksi tuntenut Jussi ilmoitti lähdöstään, muun bändin ensimmäinen reaktio oli, että tämä on nyt tässä. Olli jopa suunnitteli puhelua idolilleen Pelle Miljoonalle, josko tämä huolisi työttömiksi jäävät soittajat taustabändiinsä.

Varietee-levyn julkistamistilaisuus marraskuussa-83

Jussi lupasi tehdä vielä kesäksi 1985 sovitut keikat, mutta tuo suunnitelma kariutui jalkapallo-otteluun FC Musta Rudolf – Ikurin Turbiini Porin stadionilla. Jussin sääriluu katkesi ja kesäkiertue loppui siihen.

Yö –yhtyeen taival kuitenkin jatkui sittenkin.