1990-96 ”Uuteen nousuun”

Muistikuvat siitä, kuka ja koska Yö-yhtyeen alkuvuodesta 1990 hajotti, ovat vaihtelevia. Viimeisin niitti lienee kuitenkin ollut alkoholinhuuruinen keikkareissu jolla Olli ilmoitti lopettavansa koko bändin. Jani soitti seuraavana aamuna ja kysyi oliko tämä ollut tosissaan, jolloin Olli vastasi että ei kai nyt ihan lopettaa haluaisi mutta bändin 3 muun jäsenen kanssa ei enää haluaisi jatkaakaan. Kaksikko sopi, että seuraavaa levyä varten kootaan uusi kokoonpano, tuo levy vielä tehdään ja pillit laitetaan sen jälkeen pysyvästi pussiin.

Hankkeen tyrmäsi Epe Helenius, joka muistutti bändin lainanneen levy-yhtiöltä rahat uuteen valosettiinsä muutamia vuosia aikaisemmin. Koska levyt eivät olleet juuri myyneet, tuo summa oli edelleen maksamatta. Bändi ei siis saanut Epeltä lupaa lopettaa. Ja kun tulevalle levylle (Antaa soittaa) alkoi kertyä hyvää materiaalia, niin ajatus touhun jatkamisesta alkoi pikku hiljaa kiinnostaa muutenkin.

Uuden materiaalin suhteen yksi ratkaisevista tekijöistä oli Ollin rohkaistuminen ottamaan vuosien jälkeen puhelu Jussille. Menneitä pyydeltiin anteeksi, kaksikko sai sovittua riitansa ja Jussi alkoi jälleen kirjoittaa lauluja Yö-yhtyeelle.

Yö-yhtyeen uusiutunut kokoonpano oli toki ulkopuolisen silmiin varsin sekalainen seurakunta. Bassoa soitti Pelle Miljoonan entinen basisti, helsinkiläinen Jesu Hämäläinen. Skädäm –yhtyeessä mm. Katujen kuningatar –hitin laulanut Jukka ”Frogley” Mäntysorvari soitti tässä kokoonpanossa rumpuja ja alun perin vain levylle, Liekki –nimiseen lauluun haitaria soittamaan pestattu vasta 18-vuotias Mikko Kangasjärvi lähti lopulta mukaan myös keikkakokoonpanoon.

Mikko jäi pois bändistä jo seuraavana vuonna, mutta muu nelikko jatkoi ja nosti Yö-yhtyeen jälleen uuteen nousuun. Albumi Kymmenes kevät sisälsi jo hyvää Yö-materiaalia ja livelevy Täältä tulee Yö todisti bändin keikkasuosion säilyneen vahvana, mutta vuonna 1994 ilmestynyt Hyviä vuosia – Ihmisen poika-superhitteineen – nosti Yö -yhtyeen lopullisesti takaisin suosion huipulle. Epe päätti vielä lisätä nostetta julkaisemalla seuraavana vuonna kokoelman Yön Parhaat, johon Olli sävelsi aiemmin julkaisemattoman biisin Sua muistoistani pois en saa. Kokoelma myi lopulta tuplaplatinaa.

Kokoelman menestyksen siivittämänä seuraavakin studioalbumi, Satelliitti, myi kultaa. Levyn syntyprosessi oli tuskallinen, mutta sitä helpotti se, että jo Hyviä vuosia –levyllä Pauli Hanhiniemi oli saatu mukaan tekemään tekstejä Yölle. Pauli teki lopulta Satelliitti –levylle kaikki tekstit. Sävellyspuolelle saatiin apua vanhalta tutulta Markku Petanderilta, joka prosessin lopputuloksena liittyi uuudelleen bändiin sen vakituiseksi jäseneksi – bassottelu Popedassa vaihtui Markun omasta toiveesta kuusikieliseen instrumenttiin Yö-yhtyeessä.

Lue lisää: 1990-96 ”Uuteen nousuun”, Jesu Hämäläinen

Lue lisää: 1990-96 ”Uuteen nousuun”, Mikko Kangasjärvi

Lue lisää: 1990-96 ”Uuteen nousuun”, Olli Lindholm