1996-2000 “Tuhon tiellä”

1990-luvun loppu oli Yö -yhtyeessä voimakkaan laskusuhdanteen aikaa. Bändin sisällä käytiin voimakasta kädenvääntöä musiikillisesta suunnasta, Olli halusi ohjelmistoon enemmän hakulismusiikkia kun taas Markku ja Jani halusivat ohjata bändiä yhä enemmän kitararockin suuntaan. Meininki oli myös varsin kosteaa –  toki keikat pääsääntöisesti hoidettiin kunnialla, mutta se vaati sen että esimerkiksi laulusolistin osalta alkoholin nauttiminen ennen keikkoja jouduttiin kieltämään kokonaan.

Levymyynti sukelsi myös, levyt Pirstaleet ja 13. yö eivät myyneet enää yhtä paljon kuin Parhaat -kokoelman menestyksen vanavedessä kultaa myynyt Satelliitti ja vuonna 1999 ilmestynyt Valo –levy oli myynnillisesti todellinen floppi: vain 4,000 myytyä kappaletta.

Kokoonpanossakin tapahtui vaihdoksia. Basisti Jesu halusi jäädä yhtyeestä lomalle ja oli jo hankkinut itselleen tuuraajankin, mutta Ollille ja Janille tämä ei sopinut. Jesu sai Yö-yhtyeestä potkut. Tilalle löytyi kaunis poika New Yorkista, mm.Oz-yhtyeessä vaikuttanut  Jukka ”Jay” Lewis.

Olli levytti albumillisen Jussi Hakulisen kirjoittamia lauluja soolona, albumi Voima ilmestyi vuonna 2000.

Samaisen vuoden keväällä Yö-yhtyeen sisällä pitkään vellonut kiista lavavolyymistä äityi niin pahaksi että toinen alkuperäisjäsen, kitaristi Jani Viitanen, paiskasi kesken keikan kitaransa lavalle ja häipyi. Tilalle ei hankittu ketään, vaan sointia värittämään hankittiin MiniDisc ja Janin lähtiessään Petanderille testamenttaamat kitarakamat otettiin uuteen käyttöön.

2000-luvun alussa siis Yö-yhtyeen kokoonpano oli muuttunut nelimiehiseen muotoon: Olli Lindholm – laulu, Markku Petander – kitara, Jukka Lewis – basso ja Frogley – rummut.

Lue lisää: 1996-2000 ”Tuhon tiellä”, Olli Lindholm