2000-06 ”Jatkuvan kasvun aikaa”

Loppuvuodesta 2000 Yö-yhtyeessä tapahtui perusteellinen tuuletus. Jani oli poistunut vahvuudesta jo alkuvuodesta ja marraskuun lopussa Markun humalatila Tavastian keikalla aiheutti kriisin, joka johti ensin Markun sairaslomaan ja lopulta tuuraajaksi pestatun Asko ”Daffy” Terävän vakituiseen pestiin bändissä. Myös Daffyn tueksi pestattu Mikko Kangasjärvi jäi bändiin ja sai nopeasti suuren roolin bändin ”kapellimestarina” studiossa ja tuottajana yhdessä ystävänsä ja studiokumppaninsa Jari Latomaan kanssa.

Bändi teki vuonna 2001 20-vuotisjuhlakiertueen, johon liittyivät mukaan uusien jäsenten lisäksi vanhat tutut Jani Viitanen ja 15 vuoden tauon jälkeen myös Jussi Hakulinen. Kiertuetta edelsi 20-vuotisjuhlakokoelma Legenda, joka nousi ilmestymisviikollaan listaykköseksi ja myi kaikkiaan triplaplatinaa. Legendalta löytyi kolme aiemmin julkaisematonta kappaletta – Pantse Syrjän säveltämä Mysteeri, Hakulisen hieno laulu Sunnuntaisin kuolee kuninkaat ja isoksi hitiksi noussut Lindholm/Hanhiniemi –yhteistyö Särkyvää – sekä Hakulisen aiemmin levyttämä, mutta myöhemmin Yö –yhtyeen keikkahitiksi noussut Hän tanssi kanssa enkeleiden.

Suosionkin huipulla bändi kohtasi vastoinkäymisiä. Yksi bändin historian tuskallisimpia miehistönvaihdoksia koettiin elokuussa 2002 kun Yön uuden nousun keulahahmoihin lukeutunut Frogley sai bändistä potkut.

Tilalle pestattiin lyömäsoitintaiteilija Antti Mäkinen, joka soitti jo bändin seuraavalla albumilla Rakkaus on lumivalkoinen.

Levy ja sen nimibiisi räjäyttivät keväällä 2003 pankin toden teolla. Levy myi yli 90,000 kappaletta ja Lumivalkoisesta tuli kansan kestosuosikki, yksi isoimmista biiseistä Suomessa koskaan. Vuosi toi mukanaan myös Ollin omaelämäkerrallisen Yhden Yön tarina -teoksen ja kirjan mukaan nimetyn konserttikiertueen joka vei Yön musiikin ensimmäistä kertaa moniin suuriin konserttisaleihin Suomessa – jo 20-vuotiskiertueellahan Yö oli vieraillut Kuopion Musiikkikeskuksessa ja Lahden Sibelius-talossa. Konserttisalikiertueesta on sittemmin tullut joka toinen vuosi toistuva perinne.

Seuraava levy Kuolematon (2005) poiki myös hulvattoman konserttikiertueen. Edellisellä kiertueella satunnaisilla keikoilla vierailleet viulistit olivat nyt mukana koko ajan, samoin taustalaulajat Annika Eklund ja Miina Mikkonen.

Levyllä kuullaan myös biisit Pettävällä jäällä ja Unta polttavaa, jotka on kirjoittanut Juha Tapio. Olli oli vajaata vuotta aiemmin rohkaistunut soittamaan Juhalle, tuloksena hienoja biisejä tälle levylle – ja tulevillekin levyille.

Jatkuvan kasvun aikakausi 2000-2006 Yö-yhtyeessä huipentui kolmeen peräkkäiseen iltaan Raumanmeren Juhannuksessa 2006. Torstain setissä bändi soitti 80-luvun biisejä, juhannusaattona 90-luvun ja festivaalin päätösiltana 2000-luvun materiaalia. Koko spektaakkeli tallennettiin DVD:lle joka julkaistiin nimellä Kolmen illan varietee.

Viimeisen illan viimeisen biisin Rakkaus on lumivalkoinen päättänyt ilotulitus kruunasi samalla laulusolisti Olli Lindholmin 30-vuotisen uran esiintyvänä artistina. Pomarkun harjateräksen tähänastinen elämäntyö oli paketissa.

Lue lisää: Jatkuvan kasvunaikaa, Olli Lindholm

Lue lisää: Jatkuvan kasvunaikaa, Suvi Teräsniska

Lue lisää: Jatkuvan kasvunaikaa, Mikko Kangasjärvi

Lue lisää: Jatkuvan kasvunaikaa, Daffy Terävä

Lue lisää: Jatkuvan kasvunaikaa, Juki Lewis