Erakko

 

Oikaisu tekijätietoihin

Yö-yhtyeen 20.5.2016 julkaistulla Puolet taivaasta – puolet helvetistä albumin Erakko-kappaleen tekijätiedoissa on virhe.
Yksi 80-luvun Porirockin pioneereista, Iku Tukiainen, lähestyi meitä ja halusi, että korjaamme julkisuuteenkin päässeet virheelliset tekijätiedot sekä näin syntyneen virheellisen käsityksemme Erakko-kappaleen sanomasta.
Iku Tukianen on yksi niistä hahmoista, jotka aikaansaivat Porirock-ilmiön. Yö-yhtyeen kannattajille Iku saattaa olla tuttu Jussi Hakulisen kautta. Hakulisen erottua Yöstä vuonna 1985 hän julkaisi nimeään kantaneen sooloalbumin. Tuon levyn tunnetuin kappale on ‘Yö jota ei ollutkaan’.
Tuolla levyllä soittaneessa bändissä kitaristina toimi Iku Tukiainen. Bändistä muodostui myöhemmin Kinsky, joka julkaisi LP-levyn ‘Valtaa ja voimaa’ sekä muutaman singlen.
1987 Iku Tukiainen perusti nimeään kantaneen Iku-yhtyeen joka on edelleen toiminnassa. Jussi Hakulisen ja Iku Tukiaisen yhteistyö jatkui hetken hiljaiselon jälkeen uudelleen vuonna 2015 ja he ovat keikkailleet Kisky-duo nimellä.
10.4.2015 Iku-yhtye feat. Jussi Hakulinen julkaisi singlen Erakko. Kappaleessa Jussi Hakulinen toimii laulajana. Monien vaiheiden jälkeen Yö-julkaisi Erakosta versionsa singlenä 6.5.2016 ja albumilla 20.5.2016.
Muun muassa 19.10. julkaistun Arno Kotron kirjoittaman kirjan ‘Yhden miehen Varietee’ haastatteluissa Olli kertoi, että Erakko-kappaleen teksti on Jussin anteeksipyyntö bändille. Haluamme korjata tuon väärinkäsityksen. Ikun kirjoittama alkuperäinen tarina kertoo erakoituneesta ihmisestä, joka on läsnä, mutta silti yksin. Hän seuraa maailmaa kuin lasiseinän takaa.
Kuultuamme Iku-yhtyeen Erakko-kappaleen, syntyi meille erheellinen käsite, että kappaleen tekstin on tehnyt Jussi Hakulinen. Jussin tulkintaa kuunnellessa tulee eittämättä mieleen, että teksti on anteeksipyyntö Yö-yhtyeelle. Yhteiseen elämäämme on mahtunut ylämäkiä ja alamäkiä. 
Erakko-kappaleen sävellyksen ja sanoituksen pohjana on kuitenkin Iku Tukiaisen jo aiemmin tekemä teksti, johon Jussi Hakulinen on tehnyt muutoksia Iku-yhtyeen levyttäessä kappaletta. Julkaistu kappale on siis Iku Tukiaisen ja Jussi Hakulisen yhdessä tekemä.
Iku-yhtyeen singlellä kappaleen tekijätiedot ovat merkitty oikein. Yö-yhtyeen levyllä Puolet taivaasta – puolet helvetistä, Erakon tekijätiedoissa pitäisi siis lukea säv./san. Iku Tukiainen & Jussi Hakulinen. Se miten tuo virhe on levynkanteen päässyt, on täysi mysteeri. Onneksi kappaleen Teosto-tiedot ovat alusta alkaen olleet oikein. 
Erakko-kappaleen tekstin erinomaisuudesta kertookin se, että se on monimerkityksellinen ja lopulta kuulija muodostaa aina oman subjektiivisen käsityksensä.
Kiitos oikaisupyynnöstä ja pahoittelumme. Tsemppiä Porirockin taipumattomalle pioneerille Iku Tukiaiselle. 
Tampereella 24.10.2017 Yö